Čoraz viac ma baví pripravovať vegánske ázijské jedlá. Kari pochádza z Indie a po správnosti toto slovo označuje pokrm, ale britskí kolonisti začali rovnako nazývať aj zmes korenia, ktoré sa do kari dáva. V juhovýchodnej Ázii a v Indii volajú danú zmes “masálá” a kari tu znamená stále len jedlo.

Na kari mám rada to, že je to veľmi rýchly obed, ktorý pripravíš v jednom hrnci. Jedinou nevýhodou pri mojom recepte je sója. Treba ju močiť aspoň 24 hodín a pokiaľ nemáte tlakový hrniec, rátajte s minimálne 3 hodinovým varením. Samozrejme, stále si ju môžeš kúpiť v konzerve.
Mne vyšli tentokrát zhruba 4 porcie, i keď musím priznať, že sóju ani zvyšné suroviny som si nevážila, pokojne si pridaj či zvýš jednotlivé zložky tak, aby ti tvoje kari chutilo 🙂 .
Čo budeme potrebovať:
- približne 120g neuvarenej sóje (alebo 2 konzervy)
- 2 pl červenej kari pasty
- 1 konzervu kokosového mlieka
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 červenú papriku
- 1 balenie wok mrazenej zeleniny
- 2 pl (sezamového) oleja
- 1 – 2 pl rybej omáčky
- 0,3 – 0,4 L zeleninového vývaru
- čili
- šťavu z limetky
Postup
Uvarenú sóju scedíme. V prípade konzervy ju zlejeme a prepláchneme.
Na oleji si opražíme cibuľu, pridáme prelisovaný cesnak, podlejeme troškou vývaru a chvíľu dusíme. Medzitým si nakrájame červenú papriku na rezance a pridáme do hrnca, prilejeme rybiu omáčku, prípadne pár lyžíc sójovej omáčky (ak namiesto vývaru použijete čistú vodu, inak môže byť kari príliš slané). Pridáme kari pastu a necháme ju rozpustiť. Pomiešame, zakryjeme a dusíme.
Keď je červená paprika už mäkká, prisypeme mrazenú zeleninovú zmes, zalejeme vývarom a všetko spolu varíme. K hotovej zelenine pridáme sóju, kokosové mlieko a premiešame. Necháme zovrieť a už len podľa chuti vylepšíme jedlo s limetkovou šťavou a s čili. Môžeme pridať ešte “kari” korenie, rímsku rascu či sušený zázvor.

Dobrú chuť!
Vaša K.